Al een paar jaar loop ik met het plan om van Facebook af te gaan. Niet dat ik er dagelijks mee bezig ben, de gedachte zweeft gewoon af en toe voorbij. Ik kijk nog maar weinig op Facebook, de posts die ik plaats komen rechtstreeks van Instagram en veel vrienden zijn al lang weg. Of in elk geval net zo inactief als ik.
Het is makkelijk om de boel de boel te laten, maar de laatste tijd groeit mijn ongemak over het idee dat er zo veel persoonlijke informatie staat op een platform waarvan de grote bazen op zijn zachtst gezegd op een bedenkelijke manier omgaan met privacy. Die het inmiddels prima vinden als hun platform wordt gebruikt voor het verspreiden van haat en desinformatie. Die duidelijk niet geven om mensen die niet precies op hen lijken. En die steun verlenen aan een president die het niet zo nauw neemt met de democratie. Die eigenlijk veel te veel macht hebben.
De moeilijkheid is: Facebook is onbedoeld een dagboek geworden van juli 2008 tot nu. Waarin ik mijn dochter zag opgroeien, ik mooie reizen maakte met Pek, feestjes vierde met vrienden, nieuwe talen leerde en nog veel meer mooie herinneringen bewaarde. Dat overzicht aan mooie herinneringen is al jaren een drempel om mijn Facebookaccount op te zeggen. Het voelt toch een beetje alsof je een deel van je leven in de prullenbak gooit.
Een andere moeilijkheid is – en hier ervaar ik enige cognitieve dissonantie – dat ik ook nog op Instagram zit, waar ik veel actiever op ben. Met Instagram heb ik een haat-liefderelatie. De liefde zit ‘m in de toffe content die ik erop vind en het contact met heel veel leuke mensen, de ‘haat’ in dat al dat gescrol me te veel tijd kost en me stiekem vrij zinloos overkomt. Tot nu toe probeer ik dat laatste te modereren door het tijdprobleem aan te pakken. Maar intussen is Instagram van dezelfde bazen als Facebook, dus ja. Volgens mijn laatste overtuigingen zou ik ook hier weg moeten gaan. Ik geef mezelf nog wat tijd.
Wat al wel heel aardig is gelukt, is om weg te gaan van Whatsapp. Dat is ook van Meta. In januari heb ik een account aangemaakt op Signal en inmiddels stuur ik zo’n 70% van mijn berichten via Signal. Er komen wekelijks nieuwe Signalcontacten bij. Signal gaat beter om met privacy, is open source en werkt op basis van donaties in plaats van advertentieverkoop. Hier vind je het inspirerende verhaal van Meredith Whittaker, de CEO van Signal.
Maar we hebben het hier over Facebook. Ik ga er nu echt weg en dat is best een proces. De afgelopen dagen ben ik er echt voor gaan zitten. Voor wie met hetzelfde idee speelt, heb ik hieronder een stappenplan gemaakt om van Facebook af te gaan. Soms was het behoorlijk zoeken naar de juiste stappen die in 2025 gelden (ook via chatGPT!), vandaar dat ik ze op een rij heb gezet. Ik ben zelf aangekomen bij Stap 7 – het écht verwijderen van Facebook, maar daar ben ik nog moed voor aan het verzamelen. Voor de zekerheid hou ik het account nog even aan, om te voorkomen dat ik een gekoppelde website over het hoofd heb gezien. Ja, schijtbak die ik ben.
Stappenplan voor het verwijderen van Facebook in 2025
Stap 1: Bedenk of je je account wil deactiveren of verwijderen
Het verschil tussen je Facebookaccount deactiveren en verwijderen zit vooral in de tijdelijkheid en de impact op je gegevens. Bij deactiveren blijft alles intact, maar is je account niet bereikbaar tot je het zelf weer activeert. Je gegevens blijven dan nog wel op de servers van Facebook staan. Als je je account verwijdert, is alles ook écht helemaal weg. Wil je de boel verwijderen, loop dan onderstaande stappen door voordat je de stekker er helemaal uittrekt.
Stap 2: Screenshots maken
Maak een paar screenshots van je homepage, zodat je later – als Facebook al lang en breed digitaal begraven is – nog weet hoe het eruit zag. Als je dat leuk vindt, natuurlijk.
Stap 3: Gegevens downloaden
Je kunt ervoor kiezen om je hele account meteen weg te gooien, maar misschien vind je het fijn om wat herinneringen te bewaren. Via onderstaande weg kun je allerlei info downloaden, van wie je volgers zijn tot aan je berichten en foto’s:
Klik op je profielfoto rechtsboven, dan op Instellingen en privacy en dan op Instellingen
Klik in het menu links op Accountcentrum
Klik op ‘Je gegevens en toestemmingen’ en dan op ‘Je gegevens downloaden’ (2x)
Dan kies je voor Facebook en vervolgens kom je op een plek waar je kunt kiezen welke gegevens je wil downloaden. Je foto’s zitten inbegrepen in ‘berichten’. Het duurde even voor ik dat doorhad.
Daarna kies je voor Datumbereik: Altijd
Indeling: HTML
En Mediakwaliteit: Hoog - als je je foto’s op hoge kwaliteit wil
Na het aanvragen van de gegevensdownload, moet je een of meer dagen wachten voor je download klaarstaat. Je hebt dan vier dagen om deze te downloaden.
Stap 4: Foto’s checken in de download
Wil je al je foto’s downloaden van Facebook, check dan of ze goed zijn meegekomen in de download. Zelf heb ik het idee dat niet al mijn losse foto’s erin staan, want het zijn er veel te weinig. Wel al mijn albums staan erin. Maar, als het goed is, heb ik alle foto’s die ik ooit op Facebook heb gezet, ook wel ergens anders staan. Als het goed is… De enige andere manier om je foto’s te downloaden is om dat handmatig per foto te doen. Daar moet je zin in hebben. Ik heb dat niet.
Stap 5: Ga na of je nog ergens anders inlogt met je Facebookgegevens
Het kan zijn dat je op andere websites of apps ooit je Facebookgegevens hebt gebruikt om in te loggen. Voordat je je account verwijdert, is het goed om dit even te checken. Dat kan weer via Instellingen & privacy > Instellingen. Scroll in het linkermenu naar beneden tot ‘Je activiteiten en toestemmingen’ en klik op ‘Apps en websites’. Hier vind je een lijstje van websites en apps waar je nog via Facebook inlogt.
Check ook de websites waar ‘Verlopen’ achter staat. Dit zijn websites waar je al een tijdje niet meer hebt ingelogd. Voeg vóórdat je je Facebookaccount verwijdert een alternatieve inlogmethode toe, want anders kom je later misschien in de problemen met inloggen bij die websites. Dit doe je in de instellingen van de betreffende websites.
Stap 6: Bekijk welke Facebookgroepen je beheert met je account
Hou je een Facebookpagina van je ouders of een vriend bij? Na verwijdering van je account kun je hier dan ook niet meer in. Zorg dat iemand anders het beheer van je groepen overneemt. Zelf beheer ik voor mijn werk een paar Facebookpagina’s. Speciaal hiervoor heb ik een nieuw, helemaal leeg account aangemaakt. Zo kan ik nog wel pagina’s beheren, maar ik deel geen gegevens.
Stap 7: Verwijder al je berichten, foto’s en video’s in één keer
Als je er niet op vertrouwt dat je gegevens écht weg zijn als je account is opgeheven, kun je voordat je je account opzegt al je berichten, foto’s en video’s in één keer weghalen. Volg hiervoor de volgende stappen:
Ga naar Instellingen en privacy > Instellingen
Klik op Accountcentrum
Klik op Je gegevens en toestemmingen en dan op Je gegevens bekijken
Klik op Facebook-activiteit en dan op Je berichten, foto’s en video’s
Bovenin vink je het vakje ‘Alles’ aan
Klik op ‘Naar prullenbak verplaatsen’
Dit kan even duren. En in mijn geval ging het helemaal niet goed. De helft van mijn berichten werd inderdaad van mijn tijdlijn verwijderd, maar de andere helft bleef staan. Terwijl ze in het logboek zogenaamd verdwenen zijn. Hopelijk gaat het bij jou beter.
Stap 8: Facebookaccount verwijderen
Weet je zeker dat je je account wil verwijderen? Echt zeker? Daar gaan we dan:
Ga naar Instellingen en privacy > Instellingen
Klik op Accountcentrum
Klik op Persoonlijke gegevens
Klik op Eigendom en beheer van account
Klik op Deactivering of verwijdering en volg de stappen voor verwijdering
Nadat je op de grote verwijderknop hebt geklikt, heb je nog 30 dagen de tijd om je account eventueel te herstellen. Daarna begint Facebook met het definitief verwijderen van je gegevens. Dat kan tot 90 dagen duren.
Dat was het. Veel plezier met je Facebookloze leven! Doei, ik ga wandelen.
Update 22 mrt 2025:
Het is eindelijk gelukt om op de verwijderknop te drukken. Dat viel niet mee, want ik had een bevestigingscode nodig om mijn Instagramaccount los te koppelen van mijn Facebookaccount, maar die code kwam maar niet aan. Uiteindelijk heb ik in mijn Instagramaccount mijn inloggegevens voor Instagram gewijzigd. Daarna mocht ik eindelijk op ‘Verwijderen’ klikken in Facebook. Nu moet ik 30 dagen wachten voordat het verwijderproces in gang wordt gezet. Dat overigens ook nog eens 90 dagen kan duren.